A történelem ismétli önmagát?

texans-vs-chiefs.jpg

Mondhat bárki bármit, jelenleg a Kansas City Chiefs a liga legjobb formában lévő csapata, hiszen zsinórban 10 mérkőzés óta nem találtak legyőzőre. Számunkra az sem kérdés, hogy ha két fordulóval tovább tart az alapszakasz – lehet bárki az ellenfél – az AFC első kiemelt helyét is megszerezték volna. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a playoff első körében is Andy Reidék továbbjutására tennénk. A rájátszás ugyanis nem éppen a Főnökök terepe, és akkor még finoman fogalmaztunk...

22 évvel ezelőtt – éppen akkor, amikor Faragó Ricsi Chiefs szurkoló lett – Joe Montana megérkezett Missouriba és 11-5-ös mérleget produkálva egyenesen a rájátszásba repítette Kansas City-t. A Wild Card körben aztán hazai pályán, hosszabbításban sikerült is legyűrniük a Steelers-t, a következő körben pedig Houstonba kellett utazniuk, ahol a Titans jogelődje, az Oilers volt az ellenfelük. Az Astrodome-ban játszott meccsen a Chiefs fantasztikus második félidőt produkálva 28-20-ra nyerni tudott, az AFC-döntőben viszont a Bills túl nagy falatnak bizonyult. Mivel igencsak jó csapat állt ekkor össze Kansas-ban, ekkor még senki sem gondolta volna, hogy az a houstoni győzelem mindmáig az utolsó playoff-siker lesz, amit a gárda elkönyvelhet. Márpedig a vörösök azóta sem tudtak meccset nyerni a rájátszásban, pedig 1993 óta már 8 alkalommal próbálkoztak. Ez a zsinórban elszenvedett nyolc betli ráadásul nem csak franchise rekord, de a Lions csapatával karöltve egyben NFL-rekord is, aminek sorsszerűen Houstonban kellene megtörnie. Persze ehhez a Texans-nak is lesz néhány szava...

A Houston ugyanis igazi wild-card specialista, már amennyiben lehet ilyet mondani egy olyan csapatra, amely mindössze 2002 óta tagja a ligának, és most jutott harmadszor rájátszásba. Azt persze nem szabad elvitatni tőlük, hogy 2011-ben és 2012-ben is tudtak menni egy kört januárban, miután előbb 31-10, majd 19-13 arányban megverték hazai pályán a Bengals csapatát. Mindezek alapján tehát a Texans-nál bizonyára nagyon örülnének neki, ha a történelem valóban ismételné önmagát. A kérdés csak az, hogy vajon a közelmúlt is történelemnek minősül-e...

Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a másik szombati mérkőzéshez hasonlóan (ami már a Bengals és a Steelers idei harmadik összecsapása lesz), a Chiefs és a Texans párharca is egy újrajátszás. Persze nem csodálkozunk, ha esetleg valakinek nem ugrott be az a meccs, ugyanis éppen 16 héttel ezelőtt volt, még az első fordulóban.

alex-smith-jj-watt.jpg

A houstoni találkozón a Chiefs úgy tudott 27-20 arányban nyerni, hogy bár Jamaal Charles még egészséges volt, a pontokat a passzjátéknak köszönhette a csapat. Alex Smith összesen 3 TD-passzt adott, kettőt a tight endnek, Trevis Kelce-nek, egyet pedig a már említett Charles-nak, miközben a védelem is tette a dolgát. Brian Hoyer összesen négyszer került bele a zsákba, és kétszer adta el a labdát, egyszer interception, egyszer pedig fumble formájában. A Kansas 27-6-ra vezetett a félidőben, a negyedik negyedben pedig már Ryan Mallett irányított a Texans-ban, aki ugyan egy labdabirtoklásnyira fel tudta hozni az űrvárosiakat, de a fordításra már nem volt ideje.

Valahol egyébként szórakoztató belegondolni, hogy azóta mennyi minden történt a két csapat háza táján. Houstonban például több irányítódráma is lezajlott. Hoyer és Mallett egymást váltogatták, mígnem utóbbi lekéste a csapat gépét, és végül a kivágás sorsára jutott. Hoyer viszont nem sokáig bírta a gyűrődést, így T.J. Yates, sőt, Brandon Weeden is játszott irányítót a Texans színeiben (most ismét Hoyer kezd egyébként). Itt érdemes megjegyezni, hogy a csapat sztárelkapója, DeAndre Hopkins ilyen változatos körülmények között (ráadásul egy Arian Fostert is nélkülöző offense-ben) is összehozott egy 1521 yardos, 11 TD-s szezont, szóval rá szombat este is érdemes lesz odafigyelni. Ahogy J.J. Wattra is, aki idén nem szerzett TD-t (még), és az ötödik forduló környékén még nem vezette a sack-statisztikákat sem, így sokan elkezdték kongatni a vészharangokat. A defensive end aztán valahogy mégis behúzta a legjobb passrushernek járó Deacon Jones Awardot 17,5 sackkel és 50 irányítóra mért ütéssel. Ráadásul az utolsó fordulókban Watt már nem is csak a fal szélén játszott, hiszen afféle DE-LB hibridként is kipróbálta őt Romeo Crennel – aki amúgy Andy Reid elődje volt a Chiefs vezetőedzői posztján, csak hogy egy újabb összekapcsolódási pontot említsünk.

alex-smith-escaping-jj-watt.jpg

A Chiefs hullámvasutazása talán még ennél is szórakoztatóbb. A Főnökök ugyanis a Texans legyőzését követően 5 meccset buktak, majd 10-et nyertek, mindezt úgy, hogy közben már azt sem tudtuk, éppen ki a Chiefs kezdő futója. Jamaal Charles IR-re kerülése után ugyanis a jól bevált helyettes, Knile Davis sem volt bevethető, a két alig ismert running back, Charcandrick West és Spencer Ware pedig egymás váltogatták, éppen annak megfelelően, hogy az ellenfél melyik típusú futóval sebezhetőbb. Érdekes lesz egyébként látni, hogy vajon a Texans ellen a klasszikus power back Ware, vagy a mozgékonyabb West kap majd több snappet. Aztán nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy Kansas-ben volt egy hosszú elkapó ínség is, hiszen Alex Smith több mint egy éven keresztül nem adott TD-passzt WR-nek. Ez a sorozat végül a Packers ellen szakadt meg a harmadik héten, az üzlet pedig annyira beindult, hogy Jeremy Maclin, a csapat első számú wideoutja végül 1088 yarddal és 8 hatpontossal zárta az alapszakaszt. Maclin a nyitófordulóban még nem volt faktor, most viszont kétségtelenül az, úgyhogy a Houstonnak nagyon oda kell rá figyelni. Végül nem szabad elfelejtenünk a védelmet sem, amely azok után, hogy 125 pontot nyelt be az első négy fordulóban, mindössze 162 pontot engedélyezett a következő 12-ben, és a 13,5 pontos átlag bizony nem csalóka, hiszen a győzelmi sorozat alatt csak a Bills tudott 20 pont fölé jutni a kansasi D ellen (amelybe 5 kihagyott meccs után most még Justin Houston is visszatér).

brian-hoyer-sacked-vs-chiefs.jpg

Látható tehát, hogy mindkét csapat egészen elképesztő utat járt be a szezonban, ezért is fájó, hogy valamelyiküknek ma este búcsút kell intenünk. De hát erről szól a rájátszás, úgyhogy kesergés helyett inkább tippeljünk a végső győztes kilétére!

Tipp:

Mivel – egy nagy közhellyel élve – a rájátszással egy új bajnokság kezdődik, beharangozónkban nem szerettünk volna túlzásba vinni az alapszakasz-statisztikák boncolgatását. Ennek ellenére talán így is kirajzolódott a leírtakból, hogy mi egy védelmek által dominált mérkőzésre számítunk. Ez egyébként nekünk nézőknek is jó hír, hiszen a kevés pontos meccsek szoros meccsek is egyben, amelyek általában az utolsó pillanatig nyitottak maradnak. Félünk azonban, hogy a Chiefs védelme olyannyira dominál majd a találkozón, hogy az utolsó percekre már egy labdabirtoklásnyi előny is óriásinak fog tűnni a tisztességesen helytálló, de azért mégiscsak gyengébb texasiak ellen.

Tetszett a cikk?
Ossza meg ismerőseivel