Legutóbbi találkozásuk alkalmával a Chiefs 41-14-re nyert.

Egy közepesen érdekes Wild Card kör után reményeink szerint jobbnál meccsek következnek majd a Divisional Roundban. Kezdésként például a Patriots látja vendégül a Chiefs-t, a mérkőzésnek pedig külön pikantériát ad a két együttes legutóbbi összecsapása. Még a semleges nézők is nehezen felejtik el azt a meccset, amit 2014. szeptember 29-én, egy hétfő esti rangadó keretein belül Kansasben játszottak a felek.

tom-brady-sideline-sad.jpg

A Főnökök 41-14-es győzelmével végződő összecsapáson Alex Smith három touchdownt passzolt, amiből Jamaal Charles kettőt kapott el, egy futott TD-vel karöltve. A hazaiak védelme is kitett magáért, két fumble-t harcoltak ki a meccsen, amiből egyet be is gyűjtöttek, illetve kétszer is sikerült leszedni a levegőből Tom Brady passzát, Husain Abdullah pedig az egyikből visszahordott touchdownt mutatott be.

A találkozót követően a 2-2-es mérleggel rajtoló New Englandet mindenki temette, Bill Belichick sajtótájékoztatóján egészen odáig fajultak a dolgok, hogy Tom Brady padoztatásáról kérdezősködtek az újságírók. Az kétségtelen, hogy a meccs végére Jimmy Garoppolo is beállt, de Belichick azon természetesen csak nevetett, hogy ezt a cserét hosszú távon is el tudná-e képzelni. Azóta már tudjuk, hogy a Hazafiak szekere ezt követően szárnyra kapott, és a csapat meg sem állt a Super Bowl győzelemig.

Összességében tehát a Patriots akár köszönetet is mondhatna a Chiefs-től kapott józanító pofonért, de több esély van rá, hogy a gárda inkább hálátlanul visszavágna azért a csúfos kudarcért. A Kansas számára nincs más feladat, mint az akkori taktikát újra tökéletesen megvalósítani, és már mehet is Andy Reid csapata a főcsoportdöntőbe. Persze a valóságban mindez sokkal nehezebb.

Elsősorban a sérülések jelenthetik a problémát a Chiefs számára, hiszen a támadófal két tagja például biztosan nem lesz bevethető. A kezdő center Mitch Morse, valamint a kezdő jobboldali guard Laurent Duvernay-Tardif is agyrázkódás miatt hagyja majd ki a találkozót. Mellettük erősen kérdéses a játéka Jeremy Maclinnek és Justin Houstonnak, akikről csak az utolsó pillanatban dől majd el, hogy hadra foghatók lesznek-e. Rajtuk kívül még Tamba Hali és Spencer Ware sem biztos, hogy tudja majd vállalni a játékot, szóval alapemberek hiányozhatnak a Chiefs-nél a labda mindkét oldaláról.

Persze a New England drukkerek tökéletesen értik ezt a helyzetet, hiszen a Patriots-nak a sérülésekről szól az egész éve. Gyengélkedik a támadófal, foghíjas Brady elkapóállománya, de azért a védelemben is mindig akadnak gondok. Cikkünk megszületésének pillanatában még lehetetlen megmondani, hogy a 12 nevet tartalmazó kérdőjeles listáról végül ki fog beöltözni és ki nem. Itt jegyezzük meg jó hírként, hogy Julian Edelman jó eséllyel visszatérhet.

A Hazafiaknál egyébként a pihenőhét egészen furcsa dolgokat hozott magával. Bill Belichick monoklival a szemén jelent meg egy sajtótájékoztatón, és nem árulta el, hogyan került a lila folt az arcára. Közben Chandler Jones kórházba került, méghozzá rendkívül furcsa körülmények között. A játékos állítólag szintetikus marihuánától lett rosszul, ami egyébként nem minősül tiltott szernek az NFL-ben. A furcsa történetek sorából Rob Gronkowski sem maradhatott ki, a játékos ugyanis rejtélyes térdsérülést szedett össze a héten, amiről tényleg semmiféle részletet nem lehet tudni, csupán annyit, hogy a játékos az elmúlt két napban nem edzett miatta. Vannak, akik szerint a csapat szándékosan túlozza el Gronk állapotát, mások meg abban hisznek, hogy a tight end a héten a bulit tartott, amin Bill Belichick annyira berúgott, hogy elesett, lefejelte Gronk térdét, Chandler Jones pedig nehezen viselte szeretett edzője komoly sérülését és benyomott némi szintetikus cuccot nyugtató gyanánt. Utóbbi történet persze puszta fikció.

jamaal-charles-vs-patriots.jpg

Ehhez képest a Kansasnél kiválóan telt az előző hét, már ha azt nézzük, hogy a Wild Card kör legsimább meccsén a csapat 30-0-ra intézte el a Texans-t. A sima siker után még az is belefért, hogy az együttes támadókoordinátora, Doug Pederson állásinterjúra menjen, és nem hivatalosan el is kötelezze magát vezetőedzőnek az Eagles-höz. Ez persze a csapat mostani meccsét még nem érinti, Pederson természetesen azóta visszatért, és gőzerővel készíti fel Alex Smith-éket a nagy kalandra.

Összegezve a dolgokat, elképzeléseink szerint egy közepes mennyiségű pontot hozó találkozóra van kilátás, amelyen bármelyik együttes felé elbillenhet a mérleg nyelve. A regnáló bajnokot, amelyet Bill Belichick treníroz, és amelyet Tom Brady vezet, semmitől sem kell félteni, még akkor sem, ha az elmúlt hetekben nem a legjobb formában volt a gárda. Ehhez képest a Chiefs köszöni szépen, önbizalommal telve várhatja a meccset, hiszen a zsinórban megnyert 11 mérkőzés (tíz alapszakasz, egy rájátszás) önmagáért beszél. Kulcsfontosságú lesz, hogy melyik csapat lesz kénytelen végül több kulcsjátékost is nélkülözni, illetve a kiesőket hogyan sikerül pótolni. Rendkívül nehéz tippelni, de mi ezúttal bátrak leszünk és a Chiefs győzelme mellé tesszük a voksunkat.

Tetszett a cikk?
Ossza meg ismerőseivel