Játszd újra, Cam/Kam!

A Rivera/Carroll érában már hatodszor találkozik egymással a Seahawks és a Panthers, valahogy mégsem tudjuk megunni ezt a párosítást. Nem véletlenül, hiszen szinte minden eddigi meccsük páratlan izgalmakat tartogatott, amellett, hogy rengeteg tanulsággal is szolgált a feleknek. Ezért is gondoltuk úgy, hogy beharangozónkban röviden visszatekintünk az említett összecsapásokra.

2012. október 7. Seattle Seahawks @ Carolina Panthers 16-12

russell-wilson-luke-kuelchy.jpg

Russell Wilson és Cam Newton első találkozója nem az irányítókról, hanem sokkal inkább a védelmekről szólt. A két csapat összesen 5 turnovert termelt, Russell Wilson ebből egymaga kettőt vállalt interception formájában, az egyiket ráadásul Captain Munnerlyn vissza is hordta TD-re. Wilsonnak négy éves karrierje során (a playoffot is beleszámolva) mindössze 6 olyan meccse volt, amikor egynél többször adta el a labdát a levegőben, a 2015-ös alapszakaszban pedig csak egy, így ez a mérkőzés tényleg kuriózumnak számít ebből a szempontból. A Seahawks irányítójának védelmében viszont azt el kell mondani, hogy a mérkőzés egyetlen támadó TD-je is az ő nevéhez kötődik: Golden Tate-et találta meg egy jó átadással. A túloldalon Cam Newton viszont még ennyire sem villogott: az irányítót négyszer sackelték, egy fumble-t vétett és mindössze 141 yardot passzolt. Szintén különlegessége volt ennek az összecsapásnak, hogy egy safety volt az utolsó pontszerzés, miután Jon Ryan, a Seattle-i punter inkább kifutott az endzone-ból, hogy ezzel is égesse az órát.

2013. szeptember 8. Seattle Seahawks @ Carolina Panthers 12-7

cam-newton-vs-seahaewks.jpg

A következő idényben egymás ellen kezdtek a csapatok, a ponteső pedig ismét elmaradt. Cam Newton mindössze 125 passzolt yardig jutott, de így is összehozott egy TD-t: az azóta már a Ravens-be távozott Steve Smith-t találta meg egy 3 yardos átadással. Sokáig úgy nézett ki, hogy ezzel az egy hatpontossal a Panthers gyakorlatilag kiüthetetlen lesz a nyeregből, Russell Wilson azonban megint a hátára vette a csapatot. Az irányító összesen 320 yardot passzolt – ami egyébként egészen hihetetlen egy ilyen pontszegény meccsen – és egy Jermaine Kearse-nek adott 43 yardos TD-átadással meg is nyerte a mérkőzést a vendégeknek. A Seahawks egyébként 9 büntetést szedett össze 99 yardért, ami akár csúnyán meg is bosszulhatta volna magát, de DeAngelo Williams a mérkőzés hajrájában fumble-t vétett a Seattle 8 yardosán.

2014. október 26. Seattle Seahawks @ Carolina Panthers 13-9

panthers-vs-seahawks.jpg

Egy évvel később egy kísértetiesen hasonló mérkőzést produkáltak a felek. Cam Newton harmadik próbálkozásra sem tudta átlépni a 200 passzolt yardot: ezúttal 171 egységig jutott a Legion of Boom ellen. A Panthers ennek ellenére 3 field goallal így is 9-6-os vezetéssel ment neki a meccs végi 2 minute warningnak, de Russell Wilson Luke Willsonnak adott 23 yardos TD-passzával a Seahawks 53 másodperccel a vége előtt ismét fordítani tudott. Mivel a Panthers a mérkőzést követően még további 4 meccset bukott zsinórban és már 3-8-1-es mérleggel is állt, nehéz volt elhinni, hogy a rájátszásban a két csapat lejátszhatja a visszavágót is, de Newtonék hihetetlen feltámadást produkáltak…

2015. január 10. Carolina Panthers @ Seattle Seahawks 17-31

kam-chancellor-vs-panthers-playoff.jpg

A Panthers ugyanis 4 győzelemmel zárta a 2014-es alapszakaszt, és így bejutott a rájátszásba. Sőt, a sérülésektől erősen szabdalt Cardinals-t is kiütötték a Wild Card körben, így ők utazhattak Seattle-be, de a jó forma ellenére sem ők számítottak a Seahawks elleni mérkőzés esélyeseinek. Viszont a Párducok váratlanul bátor gameplannel mentek neki a mérkőzésnek: a Cam Newton – Kelvin Benjamin összjátékban bízva a levegőben szerették volna megnyerni a találkozót. A Panthers irányítója 36 passzkísérletből 246 yardig jutott (ezzel karrierje során először 200 yard fölé jutott a Legion of Boom ellen), Benjamin pedig 2 TD-elkapást is produkált, de ez sem volt elég a Seahawks ellenében. Wilson ugyanis a futójáték szinte teljes hiányában (28 kísérletből csak 100 yard, amiből az irányító vállalt 22-t) is sallangmentes játékkal rukkolt elő. 15 sikeres passzból összesen 268 yardot jegyzett 3 hatpontossal, a labdát pedig egyszer sem adta el. A meccs legjobbja azonban nem ő volt, hanem Kam Chancellor, aki 9 szerelés mellett egy 90 yardos interception return TD-t is szerzett.

2015. október 18. Carolina Panthers @ Seattle Seahawks 27-23

greg-olsen-game-winning-td-vs-seahawks.jpg

Végül elérkeztük a két csapat idei mérkőzéséhez, amely a szezon egyik legjobb összecsapását hozta. A hatodik héten játszott összecsapásra a Panthers 4-0-s mérleggel, bye week után érkezett, kipihentnek viszont még jóindulattal sem nevezhettük a vendégeket. A mérkőzés előtti éjszaka ugyanis valaki benyomta a tűzriasztót a hotelben, ahol a Carolina játékosai megszálltak, így az egyébként sem valami kellemes észak-nyugati túrához még egy hajnali 5:40-es ébredés is párosult. Álmosan is kezdtek az esélyesebbnek tartott Párducok, hiszen 3 negyed alatt mindössze 14 pontot jegyeztek, ami az előző években talán elég lett volna a győzelemhez, de nem ezen a meccsen. A Seahawks ugyanis a 140 elkapott yardig jutó Jimmy Graham vezérletével 23-14-es vezetéssel fordult az utolsó 4 percre. Ekkor azonban Jonathan Stewart 1 yardos futásával előbb felzárkózott a Panthers, majd 2 perccel és 20 másodperccel a találkozó vége előtt már a győzelemért támadhatott. Cam Newton pedig ezúttal megmutatta, hogy nem csak Russell Wilson tudja a negyedik negyedben megfordítani ezt a párharcot, és egy 80 yardos drive végén a 131 yarddal záró Greg Olsennek adott győztes TD-passzt. 27-23-ra tehát nyert a Panthers, a Rivera/Carroll vagy Newton/Wilson érában (kinek hogy tetszik) először.

Tipp:

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a felek tavalyi – a többi találkozónál valamivel egyoldalúbb – playoff-összecsapását leszámítva bármelyik említett meccs újrajátszását szívesen megnéznénk. Viszont ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, a ma esti mérkőzés inkább a legutóbbi, októberben játszott Seahawks-Panthers-hez hasonlít majd a legjobban, hacsak nem hoz még annál is több pontot. A két gárda támadósora ugyanis egyaránt felpörgött a szezon második felére, a Seattle csapatába pedig még Marshawn Lynch is visszatér, akinek hat 100 yardos meccse és 9 TD-je van eddigi 10 playoff mérkőzésén. A túloldalon viszont kérdéses Ted Ginn Jr. játéka, aki dropjai ellenére is Cam Newton legjobb mélységi célpontja, de biztosak vagyunk benne, hogy a tétre való tekintettel valahogy össze fogják drótozni erre a meccsre.

Szerintünk tehát amellett, hogy a Kuelchy illetve Chancellor vezette defense-ek bizonyára bemutatnak majd jó néhány szép védelmi megmozdulást, pontgazdag találkozóra van kilátás, és hiába pihentebb a Panthers, nem lepődnénk meg, ha egy ilyen pofozkodásból a Seahawks jönne ki jobban…

Tetszett a cikk?
Ossza meg ismerőseivel