Brace yourselves, winter is coming.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a rájátszásban egy célja van az NFC-s csapatoknak: valahogy elkerülni, hogy januárban a Lambeau Fieldre kelljen utazni. Idén azzal, hogy a Vikings az alapszakasz utolsó fordulójában legyűrte a Packers-t, elég valószínűvé vált, hogy a fagyott tundrán nem rendeznek majd mérkőzést (egyedül a Seahawks ellen lenne pályaválasztó a csapat egy esetleges NFC döntőben), de a Seahawks így sem úszta meg a cidrit. Minnesotában ugyanis még nem készült el az új stadion, ami azt jelenti, hogy 1976 óta először, ismét a szabad ég alatt rendezhet playoff mérkőzést a Vikings.

vikings-fan-cold.jpg

Ez pedig komolyan befolyásolhatja majd a találkozó kimenetelét, hiszen nem véletlenül döntött úgy a franchise az 1970-es évek végén, hogy a Metropolitan Stadiumot hátrahagyva inkább beruháznak egy fedett arénára (így készült el ugye a Metrodome, ami két évvel ezelőttig hellyel-közzel jól ki is szolgálta a várost). Minnesotában ugyanis decemberben és januárban farkasordító hideg uralkodik, legalább olyan, ha nem rosszabb, mint a szomszédos Wisconsinban. Ma éjjel pedig még az átlagoshoz képest is jobban fognak majd repkedni a mínuszok a TCF Bank Stadiumban, amelynek a kialakítása sem kedvez majd a fázós játékosoknak.

Az előzetes időjárás előrejelzés szerint ugyanis a mérkőzés kezdetén hiába fog sütni a nap, így is -18 fok lesz, amivel a találkozó szinte biztosan bekerül minden idők tíz leghidegebb NFL összecsapása közé. És ehhez még nem is számoltuk hozzá a szél miatti hidegérzetet, vagyis a wind chillt, pedig az egyetemi létesítmény kialakítása okán a levegőmozgás talán még a megszokottnál is nagyobb faktor lehet. Jim Cantore, a Wheather Channel időjósa ugyanis felhívta arra a figyelmet, hogy a TCF Bank Stadiumnak éppen az az oldala nyitott, ahonnan a mára várt észak-nyugati szél be tud fújni a stadionba, a levegő pedig nem csak átillan majd a játéktéren, de az aréna kagylós kiképzése okán még szépen kavarog is majd a stadion belsejében. Mindez azt jelenti, hogy az egyébként sem kellemes, -18 fokos hideget -26-nak lehet majd érezni. Persze nem mindenhol…

tcf-bank-stadium.jpg

A Vikings ugyanis két évvel ezelőtt, amikor birtokba vette a TCF Bank Stadiumot, húzott egy nagyon okosat. A stadionban játszó egyetemi csapattal, a Golden Gophers-szel ellentétben ugyanis az utolsó pillanatban úgy döntöttek, nem a déli, hanem az északi partvonalat választják hazai oldalnak. Ezzel alaposan sikerült magukra haragítani azokat a bérleteseket, akik tavaly még úgy vettek jegyet az első sorokba, hogy majd közvetlen közelről láthatják kedvenceiket, végül azonban a vendégeket nézhették egész évben, de most kifizetődhet a döntés. A nap ugyanis télen nem a déli, hanem az északi oldalt süti meg, és miután felhőtlen időt jósolnak a meteorológusok, ez jelentős hőmérsékletelőnyt hozhat a hazaiaknak.

Persze a pálya nekik is olyan fagyott lesz, mint ha betonon játszanának, de ez talán jobb is a Vikings-nak. Így talán ugyanis sikerül egy kicsit lehűteni az amerikai médiában csak „red hot” jelzővel illetett Seahawks offense-t, amely egészen parádés formában várja az újabb bevetést. Azok után ugyanis, hogy Pete Carroll fiai november közepén hazai pályán vereséget szenvedtek a Cardinals-tól, és 4-5-ös mérlegre este vissza, Seattle-ben bekattant valami. A Halászsasok ezek után ugyanis nem csak egyszerűen nyertek hétből hatot, de mindezt olyan zavarba ejtő magabiztossággal tették, hogy az már egyenesen ijesztő. A támadók meccsenként 32 pontot átlagoltak, miközben a védelem összesen engedett 98-at az említett időszakban (ebből ráadásul 30-at a Steelers csinált egy meccsen, a többi 68-on osztozott a 49ers, a Vikings, a Ravens, a Browns, a Rams és a Cardinals).

Ráadásul ezeket a statisztikákat úgy sikerült összehozni, hogy Marshawn Lynch egyik meccsen sem volt bevethető, első számú helyettese, az újonc Thomas Rawls pedig a Ravens ellen szintén kidőlt. A csapat első számú futója így jelenleg az a szezon közben Dallast is megjárt Christine Michael, akire ma este is nagy szerep hárulhat. Hiába tűnt ugyanis biztosnak, hogy Beastmode becenévre hallgató Lynch visszatérhet erre a meccsre, a pénteki edzésen kiderült, nem tudja még vállalni a játékot. Persze félteni így sem kell a Hawks támadósorát, ugyanis Russell Wilson ihletett formában játszik. A már említett hétmeccses periódusban elért 132,8-as irányítómutatója például egészen impozáns, de a 24-1-es TD-interception arány és a 72 százalékos passzpontosság talán még megdöbbentőbb. Persze a számok miatt nem csak Wilsont kell méltatni, Doug Baldwin ugyanis hatalmas szerepet játszott abban, hogy a Seahawks passzjátéka beindult. Az elkapó 11 TD-elkapást jegyzett a legutóbbi hat héten, a Minnesota elleni győzelem alkalmával például kettőt is.

adrian-peterson-russell-wilson.jpg

Mert hogy a két csapat bizony már találkozott idén egymással, ráadásul éppen a ma esti összecsapás színhelyén, a TCF Bank Stadiumban. Arra a meccsre viszont a Vikings szurkolók biztosan nem akarnak visszaemlékezni, hiszen a vendégek 38-7-es mészárlást rendeztek úgy, hogy a Minnesota csak egy kickoff return TD-nek köszönhetően tudott szépíteni. Azóta persze a védelem és a támadósor is sokkal jobban muzsikál északon. Adrian Peterson ugyan csak egyszer futott 100 yardot azóta, de a cseréje, Jerrick McKinnon 239 scrimmage yarddal és 3 TD-vel segített be neki az elmúlt négy meccsen. Szintén kitett magáért Teddy Bridgewater, aki 6 TD-t és mindössze 1 interceptiont jegyzett a Seahawks elleni gigantikus betli óta. Az utolsó négy találkozón aratott 3 siker, és az utolsó fordulóban kibrusztolt győzelem azonban leginkább a védőknek volt köszönhető. A Vikings defense 14 sackkel és 7 labdaszerzéssel hajrázott, ráadásul az egész szezonban szolid passzvédekezésük mellé a futás semlegesítését is egész jól megoldották. Kérdés, a liga egyik legjobb formájában lévő támadósora ellen mennyire állják majd a sarat…

Tipp:

Bár a Seahawks szurkolók biztosan örülnének annak, ha megismétlődne a decemberi fölényes siker, mi azért bízunk benne, hogy ezúttal egy szorosabb, kiélezettebb meccset látunk majd. Mi így is a remek formában lévő vendégeket tartjuk a mérkőzés nagy esélyeseinek, már csak a playoff-rutin okán is, de egy Adrian Petersonnal felálló Vikings-t sosem szabad leírni. Szoros első három negyed után magabiztos Seattle sikerre számítunk, a hideg és a fagyott pálya okán sajnos sok sérüléssel…

Tetszett a cikk?
Ossza meg ismerőseivel