Az októberi Touchdown Magazinban megismerkedhettek Tóth Csabával, aki mindössze egy év hazai amerikai futball után úgy döntött, Amerikában próbál szerencsét.

Tóth Csaba, az arkansasi Henderson State University játékosa mindössze egy év hazai amerikai futballozás után döntött úgy, Amerikában is szerencsét próbál. Nem kerget hiú ábrándokat, tudja, hogy még évekbe telhet neki, amíg az első csapat közelébe kerül a Divizió II-es egyetemi gárdánál, de keményen küzd álmaiért, kalandjairól pedig októbertől a tdmagazin.hu-n is beszámolunk. Online cikksorozatunk beharangozójaként azonban előbb ismerkedjünk meg a fiatal játékossal és az „Újvilágba” való kiutazásának történetével.

Sablonos lesz az első kérdés, de hogyan kerültél kapcsolatba az amerikai futballal?

Természetesen én is a televízióban találkoztam először a sporttal. Az első Sport TV-s közvetítés amit láttam, talán az első itthon sugárzott Super Bowl is volt egyben, a Pittsburgh Steelers verte a Seattle Seahawkst. Utána már néztem állandóan, próbáltam tanulgatni, utánaolvasni a dolgoknak, és nagyon megszerettem.

És mikor jött az ötlet, hogy ne csak nézd, de csináld is?

Rögtön szerettem volna kipróbálni is, de ezt a sportot nagyon nehéz elkezdeni. Főleg anyagilag, hiszen ha fiatalon szeretnél már lemenni edzeni, meg kell győzni a szülőt is, hogy ez neki egy jó befektetés. Aszódi vagyok, onnan nem is tudtam nagyon hova menni, így nekem 2012 nyarán, érettségi után jött el az a pont, amikor felkerültem Pestre, és végre el tudtam kezdeni.

Hogyan lett belőled elkapó?

Amikor a Hurricanes irányítójával, Bencsics Márkkal találkoztam, az volt az első mondata, hogy: „Hohó, van egy elkapónk!”, úgyhogy sok választási lehetőségem nem volt. Szélső linebacker vagy defensive back akartam lenni még akkoriban, ki is próbáltam ezeket a posztokat, de hamar kiderült, hogy a WR poszt fekszik nekem a legjobban.

És honnan jött az ötlet, hogy Amerikában folytasd az életed? A sport csábított ki, vagy a tanulás?

Elsősorban a foci vitt ki. Találkoztam Molnár Balázzsal, aki az EasyGo to USA tanácsadó és közvetítő szervezet igazgatója, és főleg magyar atlétákat segítenek ösztöndíjakhoz Amerikában. Ő is bele akart kóstolni abba, hogy megpróbáljon egy amerikai focistát kijuttatni Amerikába, én is menni akartam, és így lettem én az első, akivel próbálkozott. Sportösztöndíjat nem sikerült találni, de ez egyáltalán nem lepett meg minket. Divízió I-es csapatokhoz nem is küldtünk ki videót, mert felesleges lett volna, de azért jött egy csomó visszajelzés. Divízió háromból nagyon sok jött, de ott mindenkinek örülnek, úgyhogy az azért nem volt mérvadó. Ezen kívül volt még 10-11 divízió II-es egyetem is, de ösztöndíjat ők sem ajánlottak. Úgyhogy önköltségen vagyok kint, de van lehetőségem, hogy a kinti eredményeimtől függően ösztöndíjas lehessek.

A Tóth Csabával készült teljes interjút megtaláljátok az októberi Touchdown Magazinban, a fiatal játékos további kalandjairól pedig folyamatosan beszámolunk majd Nektek a TDmagazin.hu hasábjain!

Tetszett a cikk?
Ossza meg ismerőseivel