Több meglepetést is hozott a 2017-es szezon alapszakaszának nyitó fordulója.

 

Természetesen a legnagyobb visszhangot a címvédő Patriots Chiefs elleni, péntek hajnali zakója szolgáltatta, de a vasárnapi mérkőzéseken is akadt meglepetés, mégpedig szép számmal!

Houston Texans–Jacksonville Jaguars 7–29

Kezdjük az egyik legnagyobbal: a sok éve roppant gyengén teljesítő Jacksonville gond nélkül elintézte az AFC Dél toronymagas esélyesét, a Houston Texansot! És hogy Bill O'Brient ne csak a kínos kudarc miatt lehessen kikezdeni, a houstoni vezetőedző ismét bohócot csinált magából, miután a harmatosan produkáló Tom Savage-et lecserélte az újonc Deshaun Watsonra, mindezt úgy, hogy a szakember az elmúlt hetekben épp azt ecsetelte, Watson nem áll készen, a gárda egyértelmű kezdője pedig Savage.

Az persze nem meglepő, hogy a későn beküldött Watson már nem tudott csodát tenni és megfordítani a meccset, de ami a Texans 2017-es idényét illeti, elég rossz ómen ez az együttes számára – van az a szólás, hogy a védelem nyeri a bajnokságot, de azért akinek ilyen impotens támadósora van…

Az, hogy a houstoni offensive line tíz (!) sacket engedélyezett, mindenképp megér egy misét.

A Jaguars ráadásul úgy oktatott, hogy első számú elkapója, Allen Robinson hamar kiesett. Az ő számára véget is ért a szezon térdszalagszakadás miatt.

Los Angeles Rams–Indianapolis Colts 46–9

Ami az első összecsapását illeti a Csikóknak, kijelenthetjük, sok minden nem változott tavalyhoz képest – amikor Andrew Luck aktív lesz, akkor lehet keresnivalója a gárdának, nélküle viszont komolyan venni is nehéz a csapatot.

A védelem a rengeteg igazolás és a draft ellenére is átjáróháznak bizonyult a Rams ellen, ezt megfűszerezve Chuck Pagano vezetőedző is rátett még egy lapátnyi okot arra, miért vélik sokan úgy, hogy nem való egy együttes élére.

A tavalyi 1/1-es Jared Goff remekül játszott, vezetésével a Los Angeles már a nagyszünetre eldöntötte az Indianapolis elleni találkozót.

Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 0–20

Az idény még el sem kezdődött, de a Bengals már akkora pofont kapott, amit egész évben emlegetni fog. A rivális Ravens ugyanis felmosta a padlót Marvin Lewis együttesével, amelyben Andy Dalton talán élete legsiralmasabb teljesítményét hozta: nem elég, hogy a quarterback ötször eladta a labdát, passzai és pontossága is kritikán aluli volt.

Ahogy Dalton, úgy a teljes Bengals-offense reménytelennek tűnt – ezt a meccset játszhatták volna reggelig, a Cincy akkor sem fordít.

A másik oldalon Joe Flaccónak elég volt egy nagy villanás, a többit a brutális Ravens-védelem elintézte. A Hollók pontot sem engedélyeztek csoportriválisuknak.

Chicago Bears–Atlanta Falcons 17–23

Talán már általánosnak számít, hogy az előző Super Bowl vesztese a következő idényében visszaesik. Noha Matt Ryanék nagyon megizzadtak a Bears ellen, ennek ellenére azért behúzták a meccset, és sikerrel indították a 2017-es szezont.

Ryan megbízhatóan dobált, sok segítséget viszont nem kapott, a futójátékot a chicagói védelem ugyanis sikeresen megállította. A Bearsnél Mike Glennon tulajdonképpen pont csak akkor mondott csődöt, amikor megnyerhette volna az összecsapást.

A bénázása miatt végül aztán Austin Hooper, a Falcons 22 esztendős, 2016-ban draftolt tight endje lett a hős, aki a harmadik negyedben egy félelmetes, 88 yardos játék után ért el touchdownt. Nem kicsit bohócot csinálva néhány védőből.

Buffalo Bills–New York Jets 21–12

A Jets bizonyította, miért is vélik sokan egyértelmű 1/1-esnek, ami a csapat keretét illeti. Támadásban teljes mértékig nulla elképzelés, ami már az irányítónál kibukkan: Josh McCown jó „biztonsági játékos”, de ha ténylegesen neki kell nyernie, azzal a teherrel már nem képes megbirkózni.

A Bills pedig csak hozta azt, amire képes – LeSean McCoy-jal és a futójátékával szépen lassan felőrölte ellenfelét, ezt megfejelve Tyrod Taylor amikor kellett, megoldotta a kötelező passzjátékokat.

Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers 18–21

Semmi újdonság, elvégre azt már megszokhattuk, hogy hiába jobb mérföldekkel papíron a Steelers a Brownsnál, a Cleveland a csoportrangadóknak azért kettőzött erővel megy neki, és megizzasztja ellenfelét.

Ezt most sem volt másképp, igaz, a találkozó lefolyásán azért nem volt érezhető, hogy lehetne esélye a Brownsnak.

A pittsburghi elit támadóegység igencsak rozsdás formáját hozta, sem Ben Roethlisberger, sem pedig a hosszas hiszti után visszatérő Le'Veon Bell nem volt meggyőző. Az volt viszont Antonio Brown, aki az álmoskás kezdés után végül hozta szörnyeteg énjét, és 182 elkapott yarddal zárt.

Ami a védelmet illeti, tekintélyt parancsolóan, két sackkel mutatkozott be élesben T. J. Watt, úgy tűnik tehát, hogy igazi kincsre lelt a Steelers a draft első körében. Megsérült azonban Stephon Tuitt, és a hírek szerint annyira rossz a helyzet, hogy a kiváló falembernek az egész 2017-es kiírást ki kell hagynia.

Green Bay Packers–Seattle Seahawks 17–9

Azért az egyértelmű, hogyha egy csapat nem tud felrakni 20-23 pontot a Green Bay ellen az eredményjelzőre, akkor nem is nagyon fog nyerni, Aaron Rodgers ugyanis általában még legrosszabb napjain is hoz egy olyan teljesítményt, ami elegendő erre a mennyiségre.

Ha pedig mindössze kilenc pontra vagy képes… Nincs mit szépíteni, a Seahawks szenvedett a „Sajtfejűek” ellen, köszönhetően a sok éve rendkívül halovány támadófalának, amely ezúttal is alaposan kiszúrt Russell Wilsonnal, aki kis túlzással – ismét – végig az életéért menekült a Green Bay védői elől.

A Hawkstól megszokott futójáték is akadozott, nem véletlen tehát, hogy Pete Carrollék mindössze kilenc pontra voltak képesek.

Dallas Cowboys–New York Giants 19–3

Sokszor Odell Beckham Jr.-ral is akadozott a New York-i támadósor, most ugyanezt nélküle tette meg – nulla futójáték mellett Eli Manning teljesítménye is hagyott némi kívánnivalót maga után. A Giants irányítójával kapcsolatban persze jegyezzük meg azt, amit Wilson esetében is: nem tartott előtte jól a fal, sok ideje nem volt célpontok keresésére, folyton menekülnie kellett.

A hajnali meccsen mindenesetre nem létezett olyan, hogy Giants-offense…

A Dallas ezt erőből megoldotta. Az eltiltását állítólag a második fordulótól megkezdő (ennek kapcsán jegyezzük meg, több jelentés szerint napokon belül teljesen eltörlik az eltiltást) Ezekiel Elliott szépen lassan felőrölte a Giants védelmét, Dak Prescott pedig a tőle tavaly is látott megbízhatósággal (és magabiztossággal) dobta meg a passzait. Jason Witten pedig… immár a Cowboys legeredményesebb játékosa a maga 11947 elkapott yardjával!

A nagyszerű tight end a legendás Michael Irvin klubcsúcsát adta át a múltnak.

NFL, 2017
1. FORDULÓ, AZ EDDIG LEJÁTSZOTT MÉRKŐZÉSEK EREDMÉNYSORA
New England Patriots–Kansas City Chiefs    27–42
Buffalo Bills–New York Jets     21–12
Chicago Bears–Atlanta Falcons     17–23
Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens     0–20
Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers     18–21
Detroit Lions–Arizona Cardinals     35–23
Houston Texans–Jacksonville Jaguars     7–29
Tennessee Titans–Oakland Raiders     16–26
Washington Redskins–Philadelphia Eagles     17–30
Los Angeles Rams–Indianapolis Colts     46–9
Green Bay Packers–Seattle Seahawks     17–9
San Francisco 49ers–Carolina Panthers     3–23
Dallas Cowboys–New York Giants     19–3
Minnesota Vikings–New Orleans Saints – kedd, hajnali 1.10-kor    
Denver Broncos–Los Angeles Chargers – kedd, hajnali 4.20-kor

(Fotó: vox-cdn.com)

 

Tetszett a cikk?
Ossza meg ismerőseivel